Wat is het moeilijkst van een verhaal schrijven?

Wat is het moeilijkst van een verhaal schrijven?

Wat is het moeilijkst van een verhaal schrijven? Dat is best lastig te omschrijven. Als ik vertel dat ik boek nummer zoveel heb geschreven, krijg ik steevast te horen: “Knap hoor, ik kan dat niet zo’n verhaal schrijven.” Maar toch.. vroeger op school moesten we toch wel eens een opstel schrijven van een kantje over ‘Onze vakantie’.

Persoonlijk vind ik een goede titel verzinnen, veel moeilijker dan het verhaal zelf. Een titel moet pakkend zijn, attractief, intrigerend en uitnodigend zijn.

Na al die jaren
Na al die jaren kost € 6,89 per download

Als voorbeeld mijn eerste boek “Na al die jaren” gaat over een jonge vrouw die tijdens een gezellig samenzijn met haar grote liefde onverwacht zwanger wordt, zonder dat ze beiden het weten. Na het feest van het examen, gaat ze in Frankrijk leven en werken, daar merkt ze dat ze zwanger is. Astrid blijft daar wonen en verteld het verder aan niemand anders dan haar ouders. Als ze na een jaar of tien à twaalf weer teruggaat naar Holland, komt ze haar eerste liefde tegen en beiden merken dat ze nog steeds verliefd op elkaar zijn. Hij denkt dat ze een Franse man heeft en zij durft niet te vertellen dat ze zijn dochter heeft groot gebracht. (ook niet goed! maar toch.) Gelukkig komen ze toch goed bij elkaar. Dit is het verhaal in een notendop.

Waar gaat het verhaal nou over?  Een kind krijgen zonder dat de vader het weet? Het leven zonder een echtgenoot. Het weggaan en na jaren weer terugkomen? Oude liefde roest niet? Ik vond zelf de titel om na jaren weer terug te komen en de problemen die dan ontstaan het meest interessant.

Daarnaast krijg ik te horen: is het autobiografisch? Nee, natuurlijk niet. Er zijn wel hier en daar plaatsen gebruikt, waar ik (ooit) ben geweest of een situatie waarin ik zat en heb gebruikt voor dit boek.

Dan komt de kaft! Is dit moeilijker dan schrijven? Ja en  nee! Verzin er maar een! Wat dekt de lading? Wie maakt het. Neem een professional daarvoor. 

Wat zet je op de voorkant, qua kleur en foto moet de voorkant aanspreken. Zeker 75% van de kopers kijken eerst naar de voorkant en lezen dan de titel, spreekt dat aan, dan wordt het boek van de stapel gepakt of  er wordt verder geklikt als het een e-book is. De eerste en laatste bladzijde wordt dan bekeken of gelezen. Dan komt het moment van beslissing nemen. Koop ik het of niet?

Namens alle schrijvers kan ik alleen maar zeggen: Doen, koop het en geef het door, laat anderen ook ervan genieten, praat erover, waarom jij het goed vindt of juist niet. (laat zij er ook intrappen = grapje)

[aioseo_breadcrumbs]

Scroll naar boven