De titel is…

De titel is…

De titel is… heel moeilijk te verzinnen! Je zou denken dat een titel bedenken voor een boek bedenken de eerste stap is van het schrijven van een boek. Maar dat is niet altijd zo. De ene schrijver heeft de titel voorafgaand aan het schrijven al bedacht, bij de ander komt de titel van een boek tijdens het schrijven in hen op, anderen moeten er na het schrijven van het boek goed voor gaan zitten. De titel van jouw boek zijn de eerste woorden die een lezer leest. Dit is dus de eerste kans waarmee u de lezer kan uitnodigen tot het lezen van uw boek. Daarom is een pakkende titel erg belangrijk. Maar hoe bedenkt u zo’n pakkende titel?

De titel is… HET EERSTE KENNISMAKINGSMOMENT. Het eerste wat de lezer leest van uw boek, is de titel. Het is het kennismakingsmoment tussen uw boek en de lezer. Net zoals bij alle eerste indrukken, is de indruk die de titel van uw boek wekt, erg belangrijk. De titel van een boek moet nieuwsgierig makend en uitnodigend zijn om verder te lezen. Die eerste woorden moeten vragen oproepen en het onderbewuste prikkelen om verder te willen lezen. Daarnaast moet een titel ook allesomvattend zijn en de inhoud van uw boek goed beschrijven. Met andere woorden: de verwachting van de lezer na het lezen van de titel, moet stroken met de inhoud van uw boek.

EEN PAKKENDE TITEL BEDENKEN

Een titel bedenken is misschien wel het moeilijkste van het schrijven van een boek. Van die eerste woorden die de lezer leest, hangt erg veel af: de lezer slaat het boek open of legt het weer terug in de schappen. Om u te helpen bij het bedenken van een pakkende titel, is het handig te weten dat er verschillende soorten titels bestaan.

Personage titels: de titel bestaat uit de naam van het hoofdpersonage. Een sport figuur: Max Verstappen (jr vs sr) of Robin Hood Situerende titel: de titel benoemt de plaats of de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt. ‘De eetclub’ Samenvattende titels: de centrale handeling wordt samengevat. ‘De overval’ Slotsomtitels: de titel benoemt de moraal van het verhaal. Vaak is er sprake van een bekend spreekwoord of een citaat dat naar een andere context verwijst. Dit kan letterlijk, ironisch of cynisch bedoeld zijn. ‘Liefde op het eerste gezicht’ Verwijzende titels: de titel verwijst naar, en maakt zo gebruik van, een tekst of gegeven buiten het verhaal. ‘De buren van nr 10’ Kreettitels: de titel is een hippe kreet.

Kernbeeldtitels: de titel wordt gevormd door een beeld dat van een centrale symbolische betekenis is voor het verhaal en daarnaast iets van de sfeer van het verhaal overbrengt, vaak door middel van een ding dat eenmalig of vaker in het verhaal opduikt. ’72 dagen in de Andes’ Tegenstellingentitel: de titel geeft de tegenstellingen weer waar het in het verhaal om draait. ‘Zwart is het nieuwe wit’ (Bron: I. Risseeuw, 2012) Al met al is een nieuwe titel het begin voor vele mensen om aan een boek te beginnen: te lezen, al dan niet fysiek of digitaal, of totaal anders te luisteren.

Kijk de volgende keer goed naar de titel en bedank dan: De titel is… !

 

[aioseo_breadcrumbs]

Scroll naar boven