Stijlvol schrijven

Stijlvol schrijven

Dat is helder, levendig, concreet, vermijd jargon, consistent en bondig. Stijlvol schrijven is een kunst die iedereen kan leren. Het gaat erom dat je je gedachten en ideeën op een heldere en aantrekkelijke manier op papier zet. In dit blog reik ik je handvatten aan om stijlvol schrijven te leren.

foto blog mooie vulpen bij een mooi handschrift.
Met een mooie vulpen echt Stijlvol Schrijven
 1. Gebruik actieve zinnen: Actieve zinnen zijn krachtiger en duidelijker dan passieve zinnen. In een actieve zin voert het onderwerp van de zin de handeling uit. Bijvoorbeeld: “Jan schopte de bal”. In een passieve zin wordt de handeling uitgevoerd door iets of iemand anders dan het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: “De bal werd door Jan geschopt”. Door actieve zinnen te gebruiken, maak je je tekst directer en levendiger.

 2. Varieer in zinslengte: Een tekst met alleen maar korte of lange zinnen leest niet prettig. Door te variëren in zinslengte, maak je je tekst levendiger en houd je de aandacht van de lezer vast. Probeer korte en lange zinnen af te wisselen en experimenteer met verschillende zinsstructuren.

 3. Gebruik concrete voorbeelden: Concrete voorbeelden maken je tekst levendiger en begrijpelijker. Door voorbeelden te geven, help je de lezer om zich een beeld te vormen van wat je bedoelt. Probeer daarom altijd concrete voorbeelden te geven bij abstracte begrippen of complexe ideeën.
  Een mooi voorbeeld is: je schrijft over het belang van duurzaamheid. In plaats van alleen te zeggen “Duurzaamheid is belangrijk voor de toekomst van onze planeet”, kun je een concreet voorbeeld geven om je punt duidelijker te maken. Bijvoorbeeld: “Door duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie te gebruiken, kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dit helpt om klimaatverandering tegen te gaan en zorgt voor een schonere en gezondere leefomgeving voor toekomstige generaties.”

  Door een concreet voorbeeld te geven, maak je het abstracte begrip ‘duurzaamheid’ begrijpelijker en relevanter voor de lezer. Het helpt om je boodschap duidelijker over te brengen en de lezer te betrekken bij het onderwerp. 

 4. Vermijd jargon: Jargon is vaktaal die alleen begrijpelijk is voor mensen die bekend zijn met het onderwerp. Als je jargon gebruikt in je tekst, loop je het risico dat sommige lezers afhaken omdat ze niet begrijpen wat je bedoelt. Probeer daarom jargon te vermijden of leg het uit als het echt nodig is.

 5. Schrijf zoals je spreekt: Schrijf zoals je tegen een vriend zou praten. Dit maakt je tekst persoonlijker en gemakkelijker te lezen. Probeer niet te formeel of afstandelijk te schrijven, maar gebruik een natuurlijke en toegankelijke schrijfstijl.

 6. Gebruik beeldspraak: Beeldspraak kan je tekst verlevendigen en je boodschap krachtiger overbrengen. Door bijvoorbeeld metaforen, vergelijkingen of personificaties te gebruiken, kun je complexe ideeën op een begrijpelijke manier overbrengen.

 7. Lees je tekst hardop voor: Door je tekst hardop voor te lezen, kun je horen of de zinnen lekker lopen en of er geen fouten in staan. Dit is een goede manier om te controleren of je tekst goed in elkaar zit en prettig leest.

 8. Gebruik signaalwoorden: Signaalwoorden helpen om de structuur van je tekst duidelijk te maken. Ze geven aan hoe verschillende alinea’s of zinnen met elkaar verbonden zijn. Voorbeelden van signaalwoorden zijn ‘ten eerste’, ‘daarnaast’, ‘echter’ en ‘daarom’.

 9. Wees consistent: Zorg ervoor dat je consistent bent in je schrijfstijl, woordkeuze en spelling. Dit maakt je tekst professioneler en gemakkelijker te lezen.

 10. Gebruik de juiste interpunctie: Interpunctie helpt om je tekst duidelijker te maken en de lezer te begeleiden bij het lezen. Gebruik bijvoorbeeld komma’s om opsommingen aan te geven en punten om zinnen af te sluiten.

 11. Stijlvol schrijven is bondig: Probeer je tekst zo bondig mogelijk te houden door alleen de belangrijkste informatie op te nemen en overbodige woorden weg te laten. Dit maakt je tekst duidelijker en gemakkelijker te lezen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om stijlvol te schrijven. Bedenk dat oefening baart kunst, dus blijf vooral veel schrijven en experimenteer met verschillende stijlen.

Je bent nu op : » Home » Blogs » e-books en meer » Stijlvol schrijven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven